Beste Italiaanse Pastasauzen (2024)

Denk aan pasta en je denkt vanzelf aan delekkerste Italiaanse sauzen, van de simpele marinara tot de rijke pesto of de smeuïge bechamel.

Een ketel tomaten, een pannetje room, een vijzel vol pijnboompitten, een handvol olijven, kappertjes en knoflook, witte wijn naar smaak en meer; al deze worden bij elkaar gegooid om te makenstevige Italiaanse sauzen van verschillende smaken.

Weet jij deverschillen tussen de sauzen? En wat maakt de ene saus anders dan de andere? Of past de een beter bij een gerecht dan de ander?

Hier is een les in debereiding van verschillende Italiaanse sauzen en de gerechten waarin ze het lekkerst smaken!

1. Klassieke Italiaanse Tomatensaus

Deeenvoudigste en meest basale van alle Italiaanse sauzen, wordt de klassieke tomatensaus vaak gebruikt voor pasta's en pizza's. Het is ook de basis waarop de meeste andere sauzen worden ontwikkeld.

De belangrijkste ingrediënten in deze saus zijn tomaten, knoflook, uien, basilicumblaadjes, olijfolie en suiker. Sommige varianten kunnen tijm, oregano, laurierblaadjes of room bevatten.

Dus wat is het verschil tussen een Napoli en een Pomodoro? Of tussen een Pomodoro en een Marinara?

Dit stukje kan erg verwarrend zijn omdat ze van dezelfde ingrediënten zijn gemaakt. Maar de verschillen liggen in de manier waarop ze zijn gemaakt.

Een pomodorosaus is dikker dan een marinara, maar de tomaten die erin worden gebruikt, zijn fijngehakt, terwijl ze in een marinara gewoon worden gesneden.

Marinara is een snelkokende saus, dus het islichter rood van kleur dan de pomodorodie urenlang kan sudderen. (Verwesterde versies van de pomodorosaus zijn vaak gemakkelijk te koken en kunnen in ongeveer 30 minuten klaar zijn.)

Zowel marinara als pomodoro worden gebruikt bij het maken van pasta, maar als je pizza's maakt, wordt meestal de pomodorosaus gebruikt.

Maar vergeet de Napoli-saus niet.Wat is een Napoli-saus?

Ook wel Napolitaanse saus of Napolitana-saus genoemd, Napoli-saus is eenNapolitaanse tomatensaus. Maar als je jezelf in Napels bevindt en vraagt ​​om je spaghetti die deze saus heeft gemaakt, zul je het niet vinden.

In Napels heet de saus gewoon la salsa, wat je nog meer in de war kan brengen, aangezien bijna alle sauzen lokaal in verschillende regio's van Italië door 'la salsa' of 'de saus' worden verkocht.

Dus hoe weet je of je een Napolitaanse saus eet in Italië? Eenvoudig. Als je in de regio Napels bent, ende saus bevat tomaten, basilicum, peperkorrels en knoflook, het is de Napolitaanse saus.

Afhankelijk van de regio kan het ook wat kruidnagel, olijven, laurier, tijm, oregano of paddenstoelen bevatten.

Hier zijn enkele smakelijke recepten met de Marinara, Pomodoro en Napolitaanse sauzen.

Dit is een heel snel recept voor eenSpagetti met tomatensausDat jij kanmaken in slechts 15 minuten!

Beste Italiaanse Pastasauzen (1)

Zo Italiaans als maar kan,Napolitaanse saus receptis makkelijk te maken saus met slechts een paar ingrediënten.

Beste Italiaanse Pastasauzen (2)

DitVijf Kaas Marinarais heel eenvoudig te maken, maar toch stevig en bevredigend.

Serveer het over je favoriete pasta!

Beste Italiaanse Pastasauzen (3)

2. Amatriciana

Afkomstig uit de stad Amatrice in Lazio, Italië; deze saus op basis van tomaten heet salsa all’amatriciana of sugo all’amatriciana, en is misschien wel eenafgeleide van pasta alla griciadat is populair in Rome.

Amatriciana is ergpopulair in de Romeinse keuken, de saus is gemaakt van tomatoes, uien, Amatrician pecorino-kaas en guancialedat is een gezouten varkenswang. Sommige recepten vervangen de guanciale door pancetta, een gezouten buikspek.

DitKlassieke Pasta Amatricianais eensnel en gemakkelijk italiaans pastareceptvoor het perfecte diner.

Het past perfect bij een gebakken pancetta.

Beste Italiaanse Pastasauzen (4)

3. Naar de norm

Een Siciliaanse pasta die is ontstaan ​​in de regio Catania in Italië, depasta alla norma wordt gemaakt met macaroni, gebakken aubergine, basilicum, ricotta en marinarasaus.

Hoe komt het aan de naam Norma?

Volgens lokale legendes probeerde de Italiaanse schrijver Nino Martoglio deze versie van de pasta in het begin van de 20e eeuw. Na het proeven van de pasta zei hij:"Dit is een echte Norma!"door het te vergelijken met het magnifiekeVincenzo Belliniopera genaamd Norma die in première ging in La Scala in 1831, veranderde Nino voor altijd de geschiedenis van het gerecht, waardoor het echt zo mooi en hemels werd als de opera!

DitPasta Alla Norma receptis een snelle en gemakkelijke saus op basis van aubergine en tomaat.

Naar mijn mening gaat het het beste met bigoli-pasta, maar als je er geen kunt vinden, raad ik tagliatelle aan.

Beste Italiaanse Pastasauzen (5)

4. Ragu versus Bolognese

Heb je al gehoord van de Bolognesesaus? Die gebruikt in Spaghetti alla Bolognese met gehakt, die over de hele wereld populair is? Bijna elk Italiaans restaurant in de VS heeft het op het menu staan. Maar reis naar Italië en je zult ontdekken dat het niet echt bestaat! Nou ja, in ieder geval niet als bolognesesaus, maar als ragu.

De Bolognesesaus die we graag eten bij de meeste vleesgerechten of bij gehakt en spaghetti is eigenlijk een variant van de Italiaanse ragusaus of vleessaus. Enomdat deze versie uit Bologna komt, heet het ragu alla Bolognese.

De belangrijkste ingrediënten van eenragu alla bolognese zijn selderij, uien en wortel, en niet te vergeten de gehakte pancetta, of rundergehakt, of spek. Soms worden ook witte wijn, gehakte tomaat, slagroom of melk toegevoegd om de saus te verdikken.

Hoe dan ook, als je Bolognese niet op het menu vindt, zoek dan gewoon naar de oorspronkelijke sausragu en je zult precies vinden wat je nodig hebt.

Dit is een anderemoet proberenklassieke Italiaanse bolognesesausmet veganistische ingrediënten!

Geraspte wortelen, champignons, gemalen walnoten en uien komen samen met eenrijke en hartige sausvoor de perfecte vegan saus!

Beste Italiaanse Pastasauzen (6)

5. Carbonara

Aangekomen op het wereldtoneel in het midden van de 20e eeuw, kan de spaghetti alla carbonara dat wel hebbenis ontstaan ​​in Laziozoals de Amatricana deed. Aglad, romig en toegeeflijk gerecht, wordt de carbonara gemaakt met Parmezaanse kaas, olijfolie, peper, eieren en pancetta of guanciale.

De eieren die in de carbonarasaus worden gebruikt, worden niet op zichzelf gekookt, maar worden door de hete pasta geroerd nadat ze van het vuur zijn gehaald. Dit resulteert in eensaus met een zijdezachte afdronk.

Een van de meest romige Italiaanse gerechten, deromige Klassieke Carbonarais gemaakt zonder room.

Met pancetta, eieren, pasta en kaas is het diner in minder dan 30 minuten klaar.

Beste Italiaanse Pastasauzen (7)

Als je van Italiaans eten houdt, maar op zoek bent naar iets dat echt niet van deze wereld is, probeer dit dan eensChampignon Carbonara En Udon Noedels Recept!

Een samensmelting van de Japanse en Italiaanse cultuur, deromige carbonarasausmet udon-noedelsis een vullend diner!

Beste Italiaanse Pastasauzen (8)

6. Boscaiola

De Bosciaola-saus lijkt qua smaak behoorlijk op de carbonara, maar dangebruikt eekhoorntjesbrood in plaats van vlees of kip. De saus wordt gemaakt door de eekhoorntjesbrood in plakjes te snijden en ze te laten sudderen met witte wijn, knoflook, uien, zwarte peper en spek.

Het woord 'bosco' betekent hout en'boscaiola' betekent'de vrouw van de houthakker'. De aardsheid en rokerigheid van het gerecht doet denken aan het bos in de herfst.

DitBoscaiola pasta receptis in de VS ook wel bekend als Mushroom Strogonoff.

Ik raad ten zeerste aan om wilde paddenstoelen te gebruiken naast gewone paddenstoelen - dit zal de smaak veranderen.

Beste Italiaanse Pastasauzen (9)

7. Cacio e Pepe

Letterlijk vertaald naar "kaas en peper", is cacio e pepe de Romeinse versie van een "mac an cheese". Alleen, het is gemaakt met tonnarelli of spaghettipasta. Door eenvoudige ingrediënten te gebruiken, maar een techniek nodig te hebben om precies goed te worden, zou je kunnen denken dat de cacio e pepe gemakkelijk te maken is. De waarheid is anders.

Pasta moet in de juiste hoeveelheid worden gekookt, kaas moet op de juiste temperatuur worden toegevoegd en overtollig kookwater moet worden gebruikt om de kaas en peper aan de pasta te binden. Geen wonder dat er veel verschillende meningen zijn over dit trendy gerecht!

Opwekkende peper en romige pecorinokaaskomen samen om te veranderen in deperfect recept voor Cacio e Pepe.

Beste Italiaanse Pastasauzen (10)

8. Pesto

Pesto alla Genovese, meestal kortweg Pesto genoemd, is een saus uit de Noord-Italiaanse stad Genua in Ligurië. Pestosaus is afgeleid van twee mogelijke bronnen.

Een daarvan, de Romeinse moretum, een saus gemaakt door knoflook, kaas en kruiden te pletten met zout, azijn en olijfolie. De andere bron was de Genuese agliata, een pasta van walnoten en knoflook die populair was in de Middeleeuwen.

De moderne pestosaus is een mix vanpijnboompitten, geplette knoflook, gedroogde basilicumblaadjes, zout, olijfolie en een harde kaaszoals de Parmezaanse kaas (Parmigiano-Reggiano) of de schapenmelkkaas Pecorino Sardo, dat zijn allemaalin elkaar gestampt met behulp van een vijzel en stamper.

De naam Pesto is echt toepasselijk omdat het woord is afgeleid van deGenuese woord pestâ wat betekent beuken of verpletteren, net zoals de ingrediënten van de Pestosaus zijn geweest.

DitPesto sausis deperfecte combinatie van pijnboompitten en basilicumom aan je pasta toe te voegen of als spread te gebruiken.

Beste Italiaanse Pastasauzen (11)

Als u of uw dierbaren allergisch zijn voor noten, betekent dit niet dat u het eten van pestosaus moet overslaan.

Ditheerlijke pestosaus vervangt de romigheid van pijnboompitten door bananen, en maakt het behoorlijk indrukwekkend!

Beste Italiaanse Pastasauzen (12)

9. ho*renhuis

De Puttanseca-saus wordt geassocieerd met het woord "puttana" of "prostituee" in het Italiaans. Er wordt algemeen aangenomen dat het is ontstaan ​​in bordelen om klanten te lokken met zijn aroma's.

Maar de waarheid is heel anders.

In de jaren vijftig sloot een van de mede-eigenaren van Rancio Fellone, Sandro Petti, de deuren voor een nacht. Maar een groep mensen was net aangekomen en wilde eten.

Hij vertelde hen dat hij niet veel ingrediënten meer had, maar ze vertelden hem "Doe er wat onzin mee"wat betekent gewoon alles bij elkaar gooien. En hij deed precies dat!

Desugo alla puttanesca is gemaakt met olijven, kappertjes en tomaten. Daarna voegde Petti despaghetti alla puttanescaals vast onderdeel van zijn menu. De huidige versie van de saus kan ook knoflook, tonijn en ansjovis bevatten.

Deze Spaghetti Puttanesca met ansjovis is gemaakt met een saus van geroosterde tomateneen geweldig jaarrond gerecht.

En het kan worden gemaakt met verse of zelfgemaakte tomaten.Probeer deze aromatische puttanesca zelf!

Beste Italiaanse Pastasauzen (13)

10. Met Truffel

Truffels, een van de geneugten van de natuur, worden al vele jaren gebruikt bij het koken in de Italiaanse regio Umbrië, vooral in de regio Piemonte.

De zachtere en zeldzamere witte truffels kosten ergens tussen de 2000 en 6000 euro per kg, terwijl de meer betaalbare zwarte truffels rond de 200 tot 600 euro per kg kosten. Zowel de witte als de zwarte variant van truffels vinden hun weg in pastagerechten.

Tegenwoordig,truffeljagers trainen honden om naar truffels te zoeken, maar wist je dat ze vroeger vrouwelijke varkens gebruikten om truffels te zoeken? Waarom? Omdat truffels het molecuul androstenon bevatten waardoor ze naar mannelijke varkens ruiken.

Asalsa di tartufo wordt gemaakt met wilde eekhoorntjesbrood, zwarte zomertruffels en zwarte olijven, terwijl een pasta al tartufo een gerecht is van pasta en witte of zwarte truffels, geserveerd met boter. Sommige Italianen voegen er ook parmezaanse kaas aan toe, maar anderen vinden het een zonde. DeDe meest populaire versie van de pasta al tartufo is de tagliolini al tartufo.

Waarom tagliolini? Omdat deei-rijke strengen van de tagliolini of tajarin pasta aanvulling voor de witte truffels.

Een eenvoudig traditioneel recept voortagliolini met witte truffels, ditTagliolini pasta met Parmezaanse smaakis romig en heerlijk!

Beste Italiaanse Pastasauzen (14)

11. Alla-wodka

Pasta alla wodka of penne alla wodka verscheen in de jaren tachtig in de foodscene. Hoewel de oorsprong onduidelijk is, werd het gebruik van wodka in pasta voor het eerst genoemd in 1974 door de Italiaanse acteur Ugo Tognazzi in zijn kookboek L'Abbuffone.

Sommigen zeggen dat de pasta is uitgevonden door een Romeinse chef-kok voor een wodka-bedrijf, sommigen zeggen dat het is uitgevonden door het restaurant Dante in Bologna, Italië, en anderen zeggen dat het is uitgevonden door een James Doty die afstudeerde aan Columbia University.

Depenne alla wodka is een mix van romige saus en marinarasaus met wodka.

En wie de alla wodka ook heeft uitgevonden, het is inmiddels een vrij populair gerecht in de Italiaans-Amerikaanse keuken.

Beste Italiaanse Pastasauzen (15)

12. Bechamel ofBechamel

Een van de belangrijkste basissauzen, de bechamelsaus, is een saus op basis van roux gemaakt met bloem, boter en melk, en bevat vaak nootmuskaat en zout als smaakstof.Béchamelsaus wordt in Italië ook wel besciamella genoemd.

Over de oorsprong van de saus wordt al eeuwen gedebatteerd.De Italianen zeggen dat ze het al eeuwen koken als besciamella, of balsamella, orbechimella.

De Italianen zeggen dat de saus na 1533 is gemaakt door de Italiaanse chef-koks van Catherine de Medici, de in Italië geboren koningin van Frankrijk. De Italiaanse koks van koningin Catherine introduceerden de Italiaanse keuken in Frankrijk, en debechamelmaakte daar een groot deel van uit.

Natuurlijk beweren de Fransen dat bechamel is ontstaan ​​tijdens het bewind van Lodewijk de XIV in Frankrijk.

En de Italianen hebben nog 3 theorieën over de oorsprong van de bechamelsaus. Maar in welk land het ook is gemaakt, dit Italiaanse renaissancerecept mag niet ontbreken in je kookrepertoire.

Ditauthentiek Italiaans bechamelreceptis snel en gemakkelijk en past goed bij lasagne, groenten of andere taarten, vooral vis.

Beste Italiaanse Pastasauzen (16)
  • Beste Italiaanse Pastasauzen (17)
  • Beste Italiaanse Pastasauzen (18)
Beste Italiaanse Pastasauzen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5773

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.